Совети за родители

Совети како да бидете сигурни дека вашето дете е безбеден учесник во сообраќајот.

Зошто мора да користиме детско седиште?

Децата, како дел од сообраќајот, често страдаат во сообраќајни незгоди. Статистиката на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата покажува дека во 2015 година, од 148 загинати лица во сообраќајни незгоди, 22 биле деца до 18 години, а 9 од нив биле деца на возраст до 4 години.

Прашањето што се наметнува гласи: „Дали родителите ги преземаат сите неопходни мерки за заштита на децата-патници?

Во Република Македонија, не постојат официјални податоци во колкав процент се користат детски седишта во автомобилите, но неофицијалните информации се многу загрижувачки и укажуваат на еден мал процент родители, кои купиле седишта за нивните деца. Анализите на РСБСП, исто така, покажуваат дека процентот на деца кои се превезуваат во детско седиште е недозволиво мал.

Водејки се од оваа состојба, РСБСП потсетува дека постојат законски обврски за користење детско седиште и апелира до возачите, до родителите, да го почитуваат Законот и да ги заштитат своите деца од повреди и загуби.

Според Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, во патнички автомобил, на предното седиште, не смее да се превезува дете помало од 12 години. Понатаму, според истиот Закон, во патнички автомобил, на задното седиште, смее да се превезува дете помало од 5 години, во поставено посебно детско седиште, кое за седиштето од возилото е прицврстено со сигурносен појас или на друг соодветен начин.

Што се однесува до предното седиште, според ЗБСП, смее да се превезува дете до 2 години, ако возилото нема заштитно воздушно перниче, ако воздушното заштитно перниче е исклучено и ако детето се превезува во посебно детско седиште, поставено спротивно од правецот во кој се движи возилото и истото е прицврстено за седиштето во возилото, со помош на сигурносен појас со три точки на поврзување.

Детето кое се превезува во детско седиште, секогаш треба да биде врзано со сигурносниот појас од седиштето.

За возачите кои не ги почитуваат одредбите од Законот, предвидена е мандатна казна во износ од 35 евра (во денарска противвредност) или ќе им бидат регистрирани 15 негативни бода.

Законската обврска е важна, но родителската обврска и љубовта кон децата е уште поважна и посилна.

Затоа, РСБСП во продолжение на текстов, повторно ќе потсети и посочи за најважните правила и карактеристики за детското седиште, кои родителите треба да ги знаат:

Најнапред да го поставиме следново прашање: „Што прави дете кога се превезува во патнички автомобил, а не седи во детско седиште?“

Анализите на РСБСП покажуваат дека децата кои не седат во детското седиште за време на патувањето, најчесто седат на задното седиште со главата ставена меѓу двете предни седишта и гледаат напред, или пак, стојат на задното седиште и гледаат назад низ задното вертробранско стакло. И едната и другата ситуација се крајно опасни и потенцијално го загрозуваат животот и здравјето на децата патници, дури и во случај на мала сообраќајна незгода, случена при мала брзина на движење на возилото или при негово нагло прикочување или запирање.

Оние кои се сметаат себе си за посовесни и погрижливи родители, ги држат своите деца во својата прегратка, лажно уверени дека на тој начин ќе ги заштитат нивните деца. Истражувањата на релевантни меѓународни организации, покажуваат дека во случај на сообраќајна незгода, предметите кои се наоѓаат во возилото продолжуваат да се движат со иста брзина со која се движело возилото, односно, со други зборови, доколку возило кое се движи со брзина од 60 километри на час, удри во одреден статичен елемент, возилото престанува да се движи, но предметите и патниците во возилото продолжуваат да се движат со брзина од 60 километри на час, при што доаѓа до удирање на патниците од тврдите предмети во возилото, или до нивно излетување надвор од возилото. Во таква состојба, ниеден родител, ниедна човечка сила, не може да го задржи детето во својата прегратка. Изразено со други зборови, во таа состојба, тежината на детето повеќекратно се зголемува.

Токму затоа, задолжителната употреба на детско седиште на секое патување, е вистинскиот начин да се заштитат децата-патници во сообраќајот – велат од РСБСП.

Употребата на детски седишта, ја намалува смртноста кај децата за 50%, а кај бебињата и до 70%.

За комплетна заштита на децата во сообраќајот особено е важно да се одбере соодветно седиште и истото правилно да се постави. Детските седишта се поделени во неколку групи, во зависност од телесната тежина на детето, а постојат и различни модели од  повеќе производители, кои можат да ги збунат родителите. За да одберат правилно најдобро е да се одлучат за седиште со ознака ECE R44, која означува дека се работи за производ во согласност со строгите законски прописи и безбедносната регулатива на Европската унија. На седиштето, треба да има и ознака за извршено тестирање, како и информации за видот на седиштето, односно да биде наведено за кој тип на автомобил може да се користи. Имајте на ум дека седиштето е направено во согласност со просечната висина и тежина за дете. За да може седиштето да го штити детето на вистинскиот начин, мора да одговара на конституцијата на вашето дете.

Со секое седиште се добиваат детални инструкции со цртежи за правилно инсталирање и многу е важно да се придржувате до нив. Кога се монтира, посветете внимание поставеното седиште да не се движи лево или десно и да стои цврсто во место.

Каде да се постави седиштето во автомобилот?

Седишта од групата 0: Кога станува збор за седиште од група 0, најдобро е да се постави во задниот дел, во спротивна насока од насоката во која се движи возилото. Од безбедносни причини, но и од опасност да се активира воздушното перниче, не се препорачува да се постави на совозачкото седиште. Препорачливо е детското седиште да се постави назад, на средина на клупата, а доколку тоа не е можно, се поставува зад страната на возачот или совозачот. Експертите препорачуваат, децата да се возат во насока на патувањето само кога можат да седат независно и цврсто и кога имаат телесна тежина над 9 килограми, а оптималната возраст за тоа е околу 1 година.

Седишта од групата 0 и 1: Најголем број од детските седишта, од групата 0 и 1, имаат и свој појас, со таканаречена заштита во три или пет точки (рамо, препони и бут). Доколку врзувањето е во средината на градите на детето, ременот е правилно наместен, а дали е добро затегнат, може да се провери преку растојанието меѓу лентата од појасот и градниот кош на детето кое не треба да е пошироко од еден прст.

Уште една работа која не смеете да ја заборавите. Строго е забрането детското седиште да се постави доколку има воздушно перниче што се отвора директно пред него бидејќи тоа би резултирало со тешки телесни повреди за бебиња и мали деца при евентуално негово отворање. Ако вашето возило има воздушно перниче што се отвора кон столчето, потребно е да го исклучите во некој од овластените сервиси за вашиот автомобил.

Тежина на детето и категории на детски седишта.

Во согласност со тежината на децата, детските седишта се поделени во следните категории:

  • 0 за деца од раѓање до 10 килограми
  • 0+ за деца од раѓање до 13 килограми
  • 1 за деца од 9 до 18 килограми
  • 2 за деца од 15 дo 25 килограми
  • 3 за деца од 22 до 36 килограми (бустер - безбедносни седиште).

Постојат и комбинирани седишта кои покриваат повеќе групи истовремено.