Совети за родители

Совети како да бидете сигурни дека вашето дете е безбеден учесник во сообраќајот.

Корисни совети при користењето на детско седиште што треба да ги знае секој родител

Седиштата ја намалуваат смртноста кај децата за 50 отсто, а кај бебињата и до 70 проценти. За да го заштитите вашето дете, задолжително имајте детско седиште во автомобилот.

Секој ден, медиумите не известуваат за сериозни сообраќајни несреќи кои се случуваат низ цела Македонија. Во голем дел од сообраќајките нажалост страдаат и мали деца. И покрај тоа што во нашата земја не постојат официјални податоци за процентот на користење на автомобилски седишта за деца, неофицијалните информации се многу загрижувачки и укажуваат на мал процент на родители кои купиле седишта за нивните деца. Законот за безбедност во патниот сообраќај, кој што моментално е во сила предвидува забрана за превезување на лица помлади од 12 години на предното седиште. Истиот закон предвидува задолжителна обврска за користење на безбедносни појаси на сите места каде што се вградени. Во делот на употребата на детските седишта законот не предвидува задолжителна обврска, меѓутоа новиот закон за безбедност во сообраќајот кој се очекува да биде донесен, предвидува законска обврска за задолжително користење на детско седиште за деца до три години.

Зошто е потребно седиште за деца?

Студиите за безбедност во сообраќајот и ригорозните тестови извршени во рамките на Европската унија, покажуваат дека со правилната употреба на автомобилски седишта се намалува смртноста кај децата за 50 отсто при судири, а кај бебињата и до 70 проценти. Родителите ја избегнуваат употребата на автомобилски седишта од различни причини, особено во градското возење и за кратки релации, бидејќи тие веруваат дека бавното возење не може сериозно да ја загрози безбедноста на детето. Но, тие погрешно мислат дека детето е безбедно во нивните прегратки или доколку се врзани со појас за возрасни. Треба да се запомни дека во судир со брзина од само 25 километри на час – делува со сила околу 20 пати поголема од масата на објектот. Тоа значи дека дете чија телесна тежина, на пример изнесува 10 килограми - во такви околности, станува "тешко" 200 килограми, така што рацете на мајката и прегратката не се соодветна заштита. Покрај тоа, ако децата не постигнале доволна висина и тежина за да ги користат ремените за возрасните, и покрај тоа што ги врзуваат тие не им даваат заштита.

Најдобра препорака за родителите е секогаш да се користи соодветна столче, и покрај можните приговори или противења на детето. Тоа е еднакво важно, и на краток и на долги релации, како и при мала брзина, а не само голема брзина, затоа што безбедноста на децата мора да биде на прво место.

Како да се избере соодветно седиште?

Автомобилските седишта се поделени во неколку групи, во зависност од телесната тежина на детето. Постојат различни модели од многу производители, кои можат да ги збунат родители. Најдобро е, тие да се одлучат првенствено за седиште што ја носи ознаката ECE R44, бидејќи тоа значи дека е произведен во согласност со строгите законски прописи и безбедносната регулатива на Европската унија. На седиштето во автомобилот, исто така треба да стои ознака која укажува дека е извршен тест како и информации за видот на седиштето, односно да биде наведено тип на автомобил во кој може да се користи. Имајте на ум дека седиштето е направено во согласност со просечна висина и тежина на децата. Затоа, за да би можело седиштето да го штити детето на вистинскиот начин, мора да одговара на конституцијата на вашето дете.

Како правилно да се стави на столче? Може ли да се направи грешка?

Со секое седиште ќе добиете детални инструкции, со цртежи за правилно инсталирање - важно е до нив да се придржувате. Кога се монтира, обрнете внимание поставеното седиште да не се движи лево или десно, освен да стои цврсто во место.

Каде да се постави седиштето во автомобилот?

Седишта од групата 0 : Кога станува збор за седиштето на група 0,  најдобро е да се монтираат во задниот дел, во спротивна насока од насоката на патување. Никако не е препорачливо да се монтираат на совозачкото седиште, првенствено заради безбедносни причини, но и од опасноста да се активира воздушното перниче. Автомобилски седишта од другите групи најбезбедно е да ги поставите назад, во средината на клупата, а доколку тоа не е можно, тогаш се монтираат зад страната на возачот или совозачот. Експертите препорачуваат дека децата смеат да се возат во насоката на патувањето само кога можат да седат независно и цврсто, како и да имаат телесна тежина над девет килограми, а оптималната возраст за тоа е околу една година.

Седишта од групата 0 и 1 : Најголем број од автомобилските седишта од групата 0 и 1 има и свој појас,  со таканаречена заштита во три или пет точки (рамо, препони и бут). Ременот е правилно наместен доколку врзувањето е во средината на градите на дете, а може да проверите дали е добро затегнато, така што кога ќе го наместите детето - растојанието помеѓу лентата од појасот и градниот кош не треба да биде поширока од прстот.

Уште една работа која не смеете да ја заборавите. Строго е забрането детското седиште да се монтира доколку има воздушно перниче кое се отвора директно пред него, бидејќи тоа би резултирало со тешки телесни повреди за бебиња и мали деца во евентуалното отворање на воздушното перниче. Ако вашето возило има воздушно перниче што се отвора кон столчето,  најдобро е тоа да го исклучите во некој од овластените сервиси за вашиот автомобил.

Тежина на детето и категории на детски седишта

Во согласност со тежината, автомобил места се поделени во следните категории:

  • 0     -  за деца од раѓање до 10 килограми
  • 0+   - за деца од раѓање до 13 килограми
  • 1     - за деца од 9 до 18 килограми
  • 2     - за деца од 15 to 25 килограми
  • 3     - за деца од 22 до 36 килограми (бустер - безбедносни седиште).

Постојат и комбинирани седишта, кои покриваат повеќе групи истовремено.

Совети за подолги патувања

  • Детето треба да биде лесно облечено, како би се чувствувало поудобно во седиштето. Доколку станува ладно, можете со нешто да го покриете.
  • Не заборавајте да ја земете омилената играчка на вашето дете, за да му биде помалку досадно додека возите.
  • Правете чести паузи на патот.
  • Бидете трпеливи ако детето не сака да седи во столче. Не дозволувајте да се вози ако не сака да седне во седиштето, доколку сакате да се навикне на него.